Blank gif

Blank gif

Licznik zadłużenia miasta
Więcej informacji

Byczyński rynek oficjalnie otwarty!

10 września 2016, 21:00

Gry i konkursy dla całych rodzin, poświęcenie rynku, występy zespołów muzycznych, grup tanecznych oraz teatru ulicznego - tak 10 września świętowano otwarcie Rynku w Byczynie. Na jego uroczystą inaugurację licznie przybyli mieszkańcy Byczyny i okolic oraz przedstawiciele samorządu. Modernizacja pierwszej dzielnicowej przestrzeni zrealizowana została w ramach projektu "Miasto 7 Rynków".

W sobotnie popołudnie oficjalnie otwarto zrewitalizowany rynek w Byczynie. Nowe miejsce szybko zyskało przychylność mieszkańców, którzy chętnie wzięli udział w jego inauguracji. Otwarcie rozpoczęło uroczyste poświęcenie rynku oraz wypuszczenie symbolicznych gołębi. Głos zabrał również Prezydent Jaworzna Paweł Silbert i podziękował wszystkim tym, którzy przyczynili się do powodzenia i sukcesu tej inwestycji. Swoje podziękowania złożyli również zastępcy prezydenta, a okolicznościowy wiersz przeczytał lokalny twórca i społecznik Pan Jan Leś.

Imprezie towarzyszyły występy dzieci i młodzieży, koncert Zespołu Byczynianki, Fabryki Talentów, Kółka Misyjnego, Teatru Ulicznego- Szczudlarze oraz zabawy i atrakcje dla najmłodszych. Elementem zwieńczającym dzień otwarcia była impreza taneczna pod gołym niebem, którą zorganizowano dla wszystkich mieszkańców.

Organizatorami inauguracji byczyńskiego Rynku byli: Urząd Miejski w Jaworznie, Miejskie Centrum Kultury i Sportu, Radna Anna Lichota, Towarzystwo Przyjaciół Miasta Jaworzna koło w Byczynie. Partnerzy wydarzenia: Zespół Szkół nr 1, Przedszkole Miejskie nr 18, Miejska Biblioteka Publiczna, Muzeum Miasta Jaworzna, CK Teatr Sztuk, OSP Byczyna, Koło Łowieckie "Kozioł", Fabryka Talentów, Zespół Byczynianki, Państwowa Szkoła Muzyczna im. Grażyny Bacewicz w Jaworznie.

Rynek to przede wszystkim atrakcyjne miejsce i przestrzeń do spędzania wolnego czasu i spotkań towarzyskich w ciekawym i ładnym otoczeniu. Warto przypomnieć, iż pierwszym etapem prac nad byczyńskim rynkiem były konsultacje społeczne, podczas których mieszkańcy zdecydowali o jego wyglądzie i funkcjach, które ma spełniać. Zaangażowanie osób uczestniczących w spotkaniach, warsztatach i dyskusji przyczyniło się do stworzenia koncepcji, która stała się podstawą dokumentacji projektowej i przeprowadzenia remontu.

 

ObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazek

Strona wykorzystuje pliki cookies.

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies.

Więcej informacji o plikach cookies dostępnych jest pod adresem www.wszystkoociasteczkach.pl

Projekt i wykonanie: Media Partner / Reklama / Katowice