W weekend poinformowaliśmy Was, że już wkrótce w Centrum zostanie otwarty sklep z wyrobami tradycyjnymi. Jeden z mieszkańców pochwalił się nam, że samodzielnie przyrządza serki. Jak się okazuje, jego pasja kulinarna sięga jeszcze dalej.

Informacja o zbliżającym się otwarciu sklepu „Bacówka” ucieszyła miłośników oscypków. Natomiast pan Wojciech przyznał, że sam robi serki. A w rozmowie z nami przyznał, że lubi eksperymentować. – Raczej robię różne doświadczenia. Czasami to pizza z grilla albo pstrągi z beczki po piwie. Serki robiłem kilka razy, jak udało się dostać świeże mleko prosto od krowy. Jest to naprawdę żmudna praca. Jako formy używałem folii serowarskiej i foremki do pierogów. Wędziłem w wędzarniku turystycznym – zdradza pan Wojciech. Moda na zdrowy styl życia i informacje o szkodliwości niektórych produktów spożywczych zachęcają, by samemu spróbować przyrządzić ser, uwędzić kiełbasę czy upiec pieczywo. Niektóre gospodynie rezygnują z kupowania makaronu i decydują się samodzielnie przyrządzać go w domu. Każdy, kto miał okazję poczuć różnicę w smaku przyzna, że jednak tradycyjne, swojskie wyroby są o niebo lepsze od tych sklepowych. Jeśli domowa produkcja jedzenia to także Wasze hobby, dajcie nam znać! Czekamy na Wasze zdjęcia i opisy.

 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here