breadChleb – podstawowy produkt naszego menu. Pachnący, ze złocistą skórką kusi, ale jak wybrać zdrowy i smaczny?

Pszenny – robiony z mąki białej, razowej, orkiszowej, graham czy pur-pur. Jest lekkostrawny, a więc najlepszy dla osób, które cierpią na problemy trawienne i wrzody żołądka;

Pszenno-żytni – wykonany z mąki różnego przemiału, bogaty w minerały, witaminy i błonnik, przeznaczony dla osób, które mają kłopoty z trawieniem, ale chcą wybrać chleb bogatszy w cenne składniki odżywcze;

Żytni – ciemny, zdrowy, pełnowartościowy, wykonany z różnego typu mąki. Najlepszy powstaje z pełnego przemiału ziarna. Poleca się go osobom z podwyższonym poziomem cholesterolu, cukrzycą i będącym na diecie odchudzającej.

Na rynku można spotkać też chleb z mąki kukurydzianej, gryczanej i z dodatkiem mąki ziemniaczanej.

Żeby wybrać zdrowy i dobry chleb, trzeba wiedzieć, jakie wartości odżywcze zawiera bochenek. Podstawowa zasada: im jaśniejszy chleb, tym mniej substancji mineralnych zawiera.

Powinno się też zwracać uwagę na etykiety lub zapytać o rodzaj i typ mąki – im wyższa liczba przy mące, tym zdrowszy chleb.

Skórka – powinna mieć złocisty kolor. Jeśli jest popękana, to bardzo dobrze, najlepiej, jeśli tworzy sieć małych rombów.

Kolor – żytni bochenek nie powinien mieć czekoladowo-rudej barwy, która może świadczyć o dodatku karmelu. Dobry ciemny chleb ma kolor szaro-brązowy. W przypadku chleba pszennego – im jaśniejszy, tym gorzej.

Waga – ma znaczenie szczególnie przy zakupie chleba pełnoziarnistego – im cięższy, tym lepszy. Chleb pszenny, który po wzięciu do ręki waży jak piórko, to wyrób sztucznie nadmuchany.

Dobry chleb jest sprężysty – po zgnieceniu, powinien wracać do poprzedniego kształtu.

Miękisz – chleb pszenny powinien być równomiernie porowaty, za to miękisz chleba żytniego powinien mieć bardziej zbitą konsystencję – wilgotny, z niewielkimi porami.

Termin przydatności – jeśli wynosi kilka dni, to dobrze, bo tradycyjnie wypiekany chleb bez konserwantów nie powinien leżeć dłużej w chlebaku. Jeśli wynosi ponad tydzień albo miesiąc, zrezygnuj. Gąbczasty chleb tostowy z miesięcznym terminem ważności pakowany w folię naszpikowany jest konserwantami – unikaj.

Chleb, który kruszy się przy krojeniu, to chleb kiepskiej jakości.

Pozostaje jeszcze kwestia smaku chleba robionego na drożdżach lub zakwasie. Jeśli gustujemy w pieczywie o delikatnym smaku, wybierzmy chleb wypiekany na drożdżach, ma lekko słonawy smak. Jeśli gustujemy w intensywnym smaku tradycyjnego chleba, wybierzmy chleb żytni pełnoziarnisty, razowy z dodatkami ziaren wyrobiony na zakwasie.

ES